comment 0

Dobrodošli

Dobrodošli na Shpatulu, mjesto nasumičnih podataka s nešto manje nasumičnom strukturom.

Engleska riječ za špahtlu je scraper, a scraperi će biti dodirna točka većine sadržaja na ovom blogu. Riječ je o programskim alatima koji omogućavaju prikupljanje podataka s internetskih stranica. Scraperi dolaze u raznim oblicima – od jednostavnih dodataka za Web preglednike, besplatnih Web alata, komercijalnih proizvoda pa sve do usko namjenskih scrapera za specifične zadatke prikupljanja podataka.

Tehnologije koje najviše koristim i o kojima planiram pisati su R, SQL Server i Power BI. Poznavanje ovih alata i malo mašte otvara pristup do ranije nedostižnih podataka, a sama analiza postaje vrlo zabavna. Navedene tehnologije trebale bi vam biti poznati ukoliko ste se do sada bavili Business intelligenceom (BI).

U organizaciji sam zagrebačke R user grupe – ZagReb.

Ciljevi

Član sam inicijative Code For Croatia i preporučam da pogledate projekte kojima smo se zadnjih godina bavili. Ovom prilikom pozivam i zainteresirane IT-jevce/ke da nam se pridruže u radu. Jedna od tema kojima se bavimo je Zakon o pravu na pristup informacijama (ZPPI), ne zato što brijemo na nasumične zakone, već zato što nam treba kvalitetan ZPPI kako bismo lakše došli do podataka o gradovima u kojima živimo, radu političara i političarki koje izravno i neizravno biramo, efikasnosti javnih servisa i potencijalnim kriminalnim radnjama. Cilj nam je da portal naše Vlade jednog dana sadržajno konkurira onom Ujedinjenog Kraljevstva ili Europske unije.

Teme koje možete očekivati u početku su analiza domaćih Facebook stranica, financiranje udruga javnim sredstvima i aktivnosti iz Sabora. Cilj je ozbiljne teme učiniti zabavnijima nego što na prvu zvuče1 i potaknuti nove generacije istraživača da se okušaju u sličnim projektima.

Ukoliko vas zanimaju originalne vizualizacije zanimljivih podataka iz lokalnog okruženja, preporučam da bacite oko na DataThrills.

Shpatula je u potpunosti samostalno financirana. Možda omogućim donacije ukoliko hardverski troškovi postanu preveliki.

Slobodno mi se javite s pitanjima vezanim uz obrađene teme i upravljanje podacima općenito.

Filip Rodik

  1. Ovo je možda i disclaimer za granično ukusan humor koji će povremeno isplivati u objavama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *